10.08.17 | Førsteintrykk

10.08.17 | Førsteintrykk

 

Jeg og Trond har nå kommet til Filippinene! Alex er fremdeles i Japan og jobber for Sou Fujiimoto. Jeg, og Trond er nå i Tacloban etter et par dager i Manila.

Manila var en VELDIG varm by, med masse mennesker, trafikk, eksos og kaos. Akkurat som asiatiske storbyer flest. Vi gikk bare rundt og så – alt i byen er ganske annerledes enn det vi er vant med. Det var mange inntrykk på kort tid så jeg vet ikke hva jeg skal fortelle om… Det er store forskjeller mellom rik og fattig – mellom de som går rundt og selger håndklær på gaten til de som bruker hvitningskrem og kjører rundt i store biler med sota ruter. Det at USA har hatt en stor innflytelse her er også helt tydelig. Hovedspråket til Filippinerene er engelsk (eller amerikansk er vel mer riktig i forhold til aksenten) siden det er så utrolig store dialektforskjeller mellom øyene. Overalt er det også amerikanske merker og kjeder. Det virker som veldig mange ser opp til den amerikanske kulturn og levemåten. Det er også massevis av fastfoodkjeder, som er veldig McDonaldsaktige. Trafikken i Manila er ganske heftig. Det eksisterer så godt som ingen fortau, man må gå i kjørebanen eller mellom masser av parkerte biler for å komme fram som fotgjenger. Det å krysse veien er eller ikke bare bare, lysregulering i kryssene har ingen (etter vår forståelse) logisk sammenheng med det å krysse veien. For å virkelig å forstå trafikken tror jeg man må bo et par år i Manila. Alt i alt var det spennede opplevelse og vi møtte mange hyggelige folk, men det holdt med et par dager.

Wow nå er vi plutselig i Tacloban. Let Let, som jobber for Streetlight, møtte oss på flyplassen og viste oss rundt i Tacloban. Vi ble tatt godt i mot av de ansatte og barna på Streetlight senteret.Vi fikk endelig sett de nye lokalene deres og Old Children’s Park, der det nye studiesenteret ligger. Tomten ligger helt i vannkanten ikke langt i fra de eksistrenede byggene til Streetlight. Den har en fantastisk utsikt mot fjellene og det blåser ofte en lett bris fra sjøen, som er meget behagelig når det er så varmt.

Studiesenteret som er i dag har liten kapasitet, og det er stort behov for å utvide slik at flere gatebarn kan få skolegang og mat. Streetlight er alt i gang med å bygge et nytt kjøkken som skal ha så stor kapasitet at det kan fungere til de nye studeisenteret også. Streetlight har også begynt å restaurere den gamle parken som har vært nedlagt i 20 år. De ønsker at parken igjen skal bli en attraktiv del av byen og kan fungere som et bindeledd mellom barna på barnehjemmet og andre barn, hvor det kan foregå koserter og ulik arrangementer.

Mange av barna i Streetlight har blitt knallflinke i akrobatikk og breakedance etter de fikk tilgang til de nye arealene. Her er forholdene mye bedre enn i de gamle arealene der de måtte leke i gaten. Barna er veldig fornøyd med den nye parken – her kan de danse og spille basketball og fotball.

-Ivar-